Dream like you'll live forever, live like you'll die today.

Stare…

…e greu sa fii adolescent si sa intelegi ce e aia adoloescenta, e usor sa fii adult si sa vorbesti despre adolescenta.

Psihologul francez Francoise Dolto scria intr’o tema ca adolescenta e o mutatie. Multi inteleg aceasta mutatie ca perioada dintre 12-17 ani cand corpul uman se dezvolta si creste.
Mutatia se intampla in interiorul corpului, in suflet, in mintea acestuia.

Prinvind din punct de vedere metaforic si psihologic mutatia e atunci cand stergi acel copil din interior, cand stergi toate ; gadurele, dorintele si placerile de copil. Adolescenta vine la toti in timpuri diferite si dureaza diferit, insa la toti vine. In aceasta perioada de adolescenta nu doar moare copilul din tine dar si tu insasi simti ca mori, atunci cand te confrunti cu probleme zilnice, cand devii mai responsabil pe ceea ce faci.

Perioada de adolescenta poate fi comparata cu scoala, ca or ce scoala, e nevoie de profesori care sa te invete si sa te critice. In aceasta scoala adolescentii sun neancrezuti in ceea ce fac, au nevoia de control, libertate si incredere din partea adultilor, cel mai des a parintilor. De multe ori adolescentul nu asteapta sprijin din partea parintilor, dar din partea persoanei care l’a crescut, care i’a cunoscut orice gand, orice greseala si orice pas pe care l’a facut in viata.

Un raport bun catre adolescent e atunci cand este imbratisat daca plange, cand este criticat daca gresete si laudat daca merita.
Problemele mai des intalnite la adolescenti apar din cauza ca sunt ignorati de adulti, insasi adolescentul nu isi poate forma un limbaj cat mai explicit pentru urechea adultului…

Adolescenta e o poarta spre o viata in care vei intalni probleme pe care vei fi nevoit singur sa le infrunti, cand deschizi poarta adolescentii trebuie sa privesti in viitor sa te gandesti ce drum vei alege, iar atata timp cat stai in scoala adolescentii nu te grabi sa intri pe acea poarta, caci nu stii ce te asteapta.

Un adolescent este multumit atunci cand isi poate exprima ideile si opiniile in fata unui adult fara a fi criticat si judecat, el simte nevoia de a fi ascultat si indrumat.
Cu totii stim ca adolescentii asteapta cu nerabdare ziua cand vor deveni independenti si vor fi liberi de a alege ceea ce vor. E de ajuns sa’l lasi o saptamana fara ajutor, fara indrumari, fara bani si fara contro, caci el isi va da seama ca fara controlul unui adult e greu. Din acest motiv adolescentii nu trebuie tinuti inchisi in casa, trebuie lasati in lume sa vada cum se invarte pamantul, au nevoie sa cunoasca lumea cu ochii lor, si nu din spusele adultilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: