Dream like you'll live forever, live like you'll die today.

Sofer de Romania.

Undeva acum 3 luni s’a hotarat tata sa ma invete sa conduc. Aveam aproape 18 ani, nu mai condusesem niciodata, asa ca era timpul sa invat cum sta treaba cu pedalele si volanul, inainte sa ajung la scoala de soferi si sa isi dea seama instructorul ca nu condusesem in viata mea decat carute (da ba, am condus si vehicule pe sistem hais&cea) si biciclete.

Asa ca ia tata dacia lui papuc model ’95, podea see-through, ma duce pe un deal unde nu puteam omori pe nimeni si facem schimb de locuri. Imi explica el cum sta treaba cu acceleratia, frana, ambreiajul, vitezele etc dupa care pornim.

Teoretic vorbind “pornim”, fiindca am avut nevoie de vreo 3 minute, timp in care am ucis motorul de vreo 5-6 ori, pana sa ma prind cum sta treaba cu plecatul de pe loc. Intr’un final plecam, fac cateva ronduri pe camp si dupa un timp chiar prinsesem curaj. Asa ca tata hotaraste ca e cazul sa ma trimita pe drum.

Asa ca ies de pe camp, intru pe un drum, bag a doua (din prima) si incep sa rulez relaxat. Nimeni nu mai era ca mine atunci, cu o mana atarnata pe geam, cu cealalta pe volan si cu ochii beliti sa nu prind vreo groapa. La un moment dat tata hotaraste ca am mers destul pe drum si ca e cazul sa fac o intoarcere.

In fata drumul se bifurca, iar undeva foarte aproape se vedea clar o vale numai buna de plonjat. Copilotul imi explica se reduc viteza si sa trag de volan puternic dreapta…dar cine mai era ca mine…

Asa ca las acceleratia la fel, intru pe drumul spre dreapta dupa care incep sa trag de volan. Si trag si smulg…degeaba. Parca volanul era legat de roti cu sarma. Oricat trageam, masina refuza sa faca dreapta. Tata incepea sa schimbe culori la fata si striga FRANA FRANA BAI !! E pe dreacu frana. Eram prea concentrat pe volan ca sa mai gandesc schimbarea pedalei.

Apoi, masina incepe sa faca dreapta din ce in ce mai mult, iar valea incepe sa se departeze. Ajuns la loc sigur, cobor si ma uit la locul unde facusem eu curba….inca 30 de cm si as fi plonjat cu succes.

Reclame

Comments on: "Sofer de Romania." (6)

  1. Pana la urma ai luat permisul? :))

  2. Exact pt situatii din acestea au instructorii auto pedala de frana 😀

  3. Asa se invata 🙂
    Niciodata nu se uita prima experienta fie ca vorbim de sofat sau altceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: